jueves, 3 de septiembre de 2009

Reacciones a las fotos de la Boquería

No me fio de El País. No me gusta ese tratamiento políticamente correcto del tema de la prostitución que hacen en este artículo al día siguiente de la publicación de las fotos de la Boquería. Por momentos, da la sensación de que están a punto de decir que, a falta de burdeles, les parece normal que se produzcan esas escenas callejeras y que, por mucho que lo intentemos, el Raval no logrará quitarse nunca de encima el estigma del puterío, ya sea en prostíbulos –que, no nos engañemos, han sido también fuente de conflictos- o en la calle.

Tal vez la única ventaja de que estas escenas se produzcan en la calle es que así quedan expuestas a la opinión pública y sirven para dar cuenta de la degradación hacia la que nos estamos deslizando y de la pasmosa permisividad que impera en esta ciudad en unos tiempos en que la gente parece haber perdido todas las referencias morales. Por eso, en mis horas más pesimistas, dudo que la sociedad tenga ya la capacidad de reaccionar.

Con estos argumentos ¿a quien quieren ayudar a encontrar una excusa?. ¿Tal vez al incompetente alcalde?

Todo el artículo destila una moral de resignación y parece que están diciendo: “bueno, ¿qué se le va a hacer? Total, prostitución siempre ha habido; así que mejor que lo hagan en locales, fuera de la vista de la gente. Y los del Raval que no se quejen tanto, que putas siempre han tenido allí y además, pobres chicas. Así que, el que no esté a gusto, que se vaya, si puede. El que no, que se fastidie”.

¡Qué decepción, señores!.

En primer lugar, no hace falta que nos recuerden una y otra vez que el sexo de pago ha existido y existirá siempre, así como también los asesinatos por encargo y el comercio de todo tipo de bienes y servicios, dentro y fuera de la ley. Por favor, les ruego que en lo sucesivo traten de evitar lo del “oficio más viejo del mundo” si no quieren que me ponga a vomitar de inmediato.

Y por favor, Marcela Torres (Àmbit Dona) , te ruego que no insistas con el cuento de la inocencia de las pobres chicas obligadas a prostituirse para sobrevivir, si no quieres que me eche a llorar... de la risa. Todos sabemos que pueden ser muy diversas las razones por las que una mujer -o un hombre- pueden acabar dedicándose a vender su cuerpo y que, entre ellas, no hay que descartar la elección libre y, en ocasiones, un tanto acomodaticia, porque bien es sabido que, para cualquier chica de escasos recursos, las demás alternativas laborales requieren de mucho más esfuerzo. En estos casos, es fácil de entender que, para justificarse, muchas acaben creyéndose su propia historia de chica desamparada. Y te ruego que no me malinterpretes, pues no estoy tratando de generalizar ni de negar la existencia de redes mafiosas que fuerzan a muchas a ejercer la prostitución. ¿Crees que esas redes mafiosas desaparecerían si la prostitución se “legaliza”?

Estas obviedades y falacias repetidas una y otra vez no nos deberían llevar al error de admitir la prostitución como una actividad tolerable –y regulable- en ningún ámbito. A mi modo de ver, esto sería simplemente cinismo. En una sociedad sana, la prostitución debería ser siempre una actividad perseguida, igual que lo son el tráfico de órganos y la explotación infantil, porque en la inmensa mayoría de los casos, a medio o a largo plazo, acaba produciendo un resultado de degradación a su alrededor.
Aunque respeto tu opinión, mucho me temo que la pretensión de “normalizar” el hecho de la prostitución hasta convertirla en una profesión como cualquier otra es una tarea muy difícil de acometer. En todo caso, si bien es una actividad que ha estado presente en toda la historia de la Humanidad y en prácticamente todas las sociedades, esta normalización no se ha llegado a producir y personalmente dudo que la “normalización” que pueda venir tras una posible “legalización” lograse acabar con la explotación de la mujer a manos del hombre y con la estigmatización de esas mujeres por la sociedad.

Siempre cabe la posibilidad de que El País haya sacado tus palabras de contexto. Pero la verdad es que no doy crédito a lo que leo en el parrafo que cierra el artículo. "Hay pancartas pidiendo un barrio más digno. ¿Más digno para quién?", te preguntas.

La respuesta es evidente: para los que no solo no contribuyen a degradar cada vez más el barrio, sino que luchan para arrancar la mala hierba que axfisia sus calles.

VOLEM UN BARRI DIGNE

11 comentarios:

  1. Hola, en primer lugar felicidades por tu blog. Te veo con ganas de dar caña y defender un barrio digno. Necesitamos muchos como tú para hacer frente a la alianza de las redes de delincuencia, proxenetismo y drogas con los oscuros intereses de ciertas organizaciones como Ambit Dona, Ambit Prevenció u otros tantos chiringuitos que quieren montar en el Raval un Parque Temático de la delincuencia.

    La nuestra es una lucha desigual, porque somos simples vecinos de a pie y hay demasiados intereses en que el Raval siga siendo la cloaca de Barcelona. Para muestra, como tú bien dices, el tema de las fotos: Acabará sirviendo para meter AUN MÁS PROSTITUCIÓN EN EL BARRIO!! Es increíble.

    No sé qué podemos hacer. Es desesperante ver como las administraciones se rinden ante los delincuentes y les ponen las cosas fáciles.

    En todo caso, me gusta tu actitud de resistencia, que muestras en el "Yo no me voy" de la cabecera. Gente como tú nos anima a seguir luchando.

    Muchas gracias Barcelonio

    VOLEM UN BARRI DIGNE!!

    ResponderEliminar
  2. No entenc que es parli del complot judeo-massó ( "oscuros intereses", diu)d'àmbit dona i àmbit prevenció i no s'assenyali que molts veïns, els dels kibutz nous, esteu siguent utilitzats com a colons de la ultradreta per linxar mediàticament i amb blogs com aquest a putes,ionquis i demès linxats de sempre. Conviviu amb el "fora immigrants" comfortablement i en aquest i altres blogs només s'assenyalen problemes sense oferir solucions. Aquí s'hi diu que la solució és... construïr més colònies de classe mitja! Però no es diu on van a parar la gent expulsada que no es pot permetre el lloguer. Respecte a la prostitució, al marge de víctima o no, els homes i dones que la practiquen no tenen drets ni cotitzen ni tindràn pensió... això és fàcil? Esteu fent el joc al feixisme, que és exactament el que l'ajuntament vol de vosaltres per, un dia, quan ja no interesseu, erigir-se com a civilitzadors enmig d'un conflicte i fer-vos fora també perquè sou més rics que molts però molt més pobres que molts altres. No ho dic de mala hòstia. Sóc del barri, com els meus pares i com vosaltres, i no sé moltes coses però sé de tota la vida que voleu traslladar els problemes de lloc perquè no teniu solucions. Això ho sé bé.

    ResponderEliminar
  3. Mira Anónimo, t'ho intentaré explicar de la manera més fàcil possible.

    Hi ha uns veïns, nouvinguts o de tota la vida, estangers o catalans de soca-rel, de classe mitjana o pobres com rates (de rics no en trobaràs gaires al barri) que volen viure pàcificament al seu barri, que resulta que és el Raval.

    Després, hi ha una sèrie de veïns que té obscurs interessos econòmics al barri i els defensa de manera no precissament pacífica. Aquests veïns fan impossible una convivència cívica i pacífica i omplen el barri de droga, delinqüència, extorsió, violència, sorolls i brutícia.

    Potser et sembla un caprici desitjar un barri lliure d'aquests inconvenients (un barri normal, com la majoria de barris de Barcelona). Potser et sembla ultradretà o feixista exigir que es compleixin les lleis aprovades per parlaments democràtics i et sembla molt millor que el camell o el traficant de torn imposin la seva pròpia llei.

    En quant als xiringuitos benèfics, lluny de solucionar els problemes que tracten, fan una magnífica funció d'enquistar-los al barri. Per què es concentren tants serveis a drogodependents al Raval? Perquè és on es concentren els drogoaddictes? O és al revés? Nosaltres sospitem que, degut a la concentració de serveis per drogodependents, tenim també més drogodependents dels que hi hauria en condicions normals, més venda de droga i més màfies. És a dir, Àmbit Prevenció regala la xeringa i s'oblida d'on va a parar la xeringa (n'han trobat centenars al parc infantil de Salvador Seguí), de què fa el drogoaddicte quan surt del seu xiringuito i es desentèn completament dels problemes que pugui portar el tràfic de drogues als veïns. Això és ser solidari? Doncs per què no se'n van a fer el mateix al carrer Muntaner, què és on tenen la seu? Ah, no, que allà els veïns tenen drets.

    A tu et sembla bé que el Raval sigui utilitzat com la claveguera de Barcelona? On s'hi permet tot allò que en altres barris seria impensable?

    Sincerament, o tens algun interès econòmic en algun dels "negocis" del barri o no t'entenc.

    ResponderEliminar
  4. Em dono per al·ludit com a coló de la ultradreta (que poc us costa insultar als falsos progres). Jo sóc un dels nous veïns dels pisos de Protecció Oficial.

    Simplement volia dir-te que:
    1. Entre la gent que ens estem unint per fer un barri digne, els dels "kibutz" som amb prou feines un 5%. Et preguntes per què? La resposta és òbvia: som gent jove, la majoria encara sense fills. Són els que tenen nens i els més ancians els que més fotuts estan per culpa de la violència que s'ha instal·lat al barri.
    2. Tens alguna cosa en contra de la classe mitja que treballa en sectors legals? Si et molesta la nostra forma de vida et demano perdó.
    3. Sembla que et molesta que es crein blogs de protesta. Tens alguna cosa en contra de la llibertat d'expressió? A veure si de tan progre com vols ser acabaràs sent tu el feixista.
    4. Qui fa el joc a l'Ajuntament són els que venen que el Raval ja està bé com està. A l'Ajuntament li interessa que certes problemàtiques no s'escampin a altres barris.

    ResponderEliminar
  5. No em sembla bé ni parlar de kibutz ni de falsos progres ni de feixistes ni de ionquis ni de putes. Tots som veïns i, per damunt de tot, persones. No és veritat que s'hagi "instal.lat" una violència al raval. Al raval hi ha problemàtiques de barri popular que alguns voldrien a la perifèria ( sobretot l'ajuntament)i que patim des de SEMPRE. Algunes vam perdre la fe ja fa molt de temps, quan èrem "interlocutores" en debats estèrils amb l'ajuntament i ens oferien l'espatlla per plorar per, desprès, coneixent la feblesa que et provoca el malestar públic, fer-la servir en contra teva. L'ajuntament vol convertir el barri en una cobradora de turistes i el turisme, senyors i senyores, atrau la delinqüència. La institucional i la de carrer. La de carrer la patim en carn pròpia i la institucional l'han patit centenars d'expulsats amb un govern autoanomenat d'esquerres que ha deixat a les inmobiliàries campar i als propietaris treure's llogaters del damunt com si fossin noses ( moltes vegades mitjançant desallotjaments il.legals)Hem vist families amigues de tota la vida anar-se'n amb la cua entre cames per allò de traumàtic que te una reforma i aquí no han denunciat els qui ara no volen assumir que tenim veïns ionquis o putes o qui no es vulgui assumir. No ho dic pel blog ni per ningú en concret sinó perquè, al carrer, tots discutim i ens coneixem. Sincera benvinguda als nous veïns i de puta mare si sou un reforç per superar els problemes però, creieu-me, és naïf pensar que acabarem amb problemes tapant-los perquè, quan marxin els diaris i la tele, tot seguirà igual. El que hem de fer és discutir, trobar-nos, xerrar... I perquè no plantar cara sense violència però amb la civilització per convicció als liantes i agressius? a mi, perdre la por em dona bons resultats. Assumim les diferències i eduquem-nos els uns als altres perquè ningú més piri del barri per fatiga. La cultura de relacionar-nos és la nostra força i no cal perdre el món de vista. A més hotels i aparthotels menys veïns i menys poder veïnal al carrer. Crec que això és la clau. De petita anava amb l'àvia a les rambles a fer un cacaolat. Ara no sé, entre Montjuïc i la Ciutadella, on fer un cafè amb llet en una terrassa per menys de 2 euros ( si es que et deixen seure per només un cafè, que moltes ni això) No us estranyi que un dia fagin la neteja de pobres que sembla que molta gent demani i, desprès, et converteixen això en una zona de coktail per guiris i a veure com demanes que expulsin als turistes. Fan amb nosaltres el que volen i hauriem d'estar units. I quan dic units també incloc als ionquis i les putes, que aquí tots som veïns. I els nous podeu permetre'us la innocència però a les narcosales, pesi a qui pesi, hi ha moltes cares conegudes de sempre. Fou primer l'ou o la gallina? Salut a tots i intentem no confrontar-nos, que som veïns.

    ResponderEliminar
  6. M'agrada la teva actitud conciliadora, Meritxell. Sembles una bona persona amb el cap ben amoblat. Jo no vull expulsar a ningú, ni tan sols als turistes (fins on jo sé, els turistes són éssers humans i mereixen, com a mínim, el mateix respecte que una prostituta i, si us plau, no els culpem de deixar-se robar) però sí que vull estar protegit per la llei.

    Sento no compartir la teva opinió sobre la violència. Al Raval hi ha violència, hi ha grups bastant violents relacionats amb robatoris, drogues i prostitució. Porto poc temps però ja he conegut a forces veïns que han estat víctimes d'agressions físiques, intimidacions, amenaces de mort, atracaments, assetjament sexual o robatoris amb violència.

    Hi ha persones que potser poden passar per alt la violència, perquè no els hi afecta directament. Per mi no és acceptable. No és el món en el que vull viure. Vull la violència fora del barri. Respecto totes les opinions però com tu bé dius, tapar els problemes no soluciona res: al Raval hi ha violència.

    Per això molts veïns demanem el compliment de les lleis i la lluita contra la delinqüència. I el que hem fet fins ara és bàsicament parlar. Creiem en el diàleg i no en la violència. Hem parlat amb les autoritats, amb els veïns i amb els delinqüents. Dels primers acostumem a obtenir promeses buides, dels segons empatia i dels tercers insults.

    Els innocents nouvinguts somiem amb un barri digne, sense violència, on els nens puguin créixer amb les mateixes oportunitats que als altres barris de la ciutat, on es respecti el descans nocturn i puguem convidar els amics o la família a casa sense haver de fer un mapa indicant per quins carrers NO poden passar. Somiem, en definitiva, amb un barri normal d'un país civilitzat. És demanar massa?

    Estic encantat d'haver trobat un munt de gent maca al barri. Estic segur que tu també ets una persona encantadora. Però molta d'aquesta gent està marxant perquè no aguanta més. Si ens vols ajudar, ets beninguda.

    ResponderEliminar
  7. Em fa gràcia això que diu Anónimo que les prostitutes (o els traficants de droga o els proxenetes) no tindran pensió. En primer lloc, moltes JA estan cobrant pensió. Com que "no tenen ingressos" (En net) no només no paguen un euro d'impostos sinó que a més poden cobrar pensions no contributives.

    Probablement els que no tinguem pensió som els treballadors que, d'aquí a 20 o 30 anys, després de pagar religiosament cada any, veurem com la Seguretat Social fa fallida o, en el millor dels casos, reparteix unes pensions miserables entre els que hem cotitzat.

    La vostra postura em recorda a la dels espanyols que insulten als catalans titllant-los d'insolidaris, quan en realitat estan mantenint l'Estat amb el dèficit fiscal. No és de rebut que, a sobre de pagar, es burlin de nosaltres o ens insultin.

    ResponderEliminar
  8. Donar pirmis ho fa l'estat de dret. Fes un bloc contra els drets socials o fes-te una democràcia tremendista a la teva mida,("la seguretat social fa fallida"?) però continuaràs enriquint espanya perquè tens un discurs tipus pp-cdc. Si et molesta la gent marginal ves a l'Eixample però tan de bó mai tinguis un fill ionqui o txapero, perquè la gent com tu els marginarà.

    ResponderEliminar
  9. Finalment reconeixes que als barris com l'Eixample, els veïns tenen dret a viure sense delinqüència. Anem avançant.

    Sento molt això del teu fill ionqui o txapero. Espero que pugui dur una vida més digna.

    ResponderEliminar
  10. Als veïns no ens correspon donar solucions, els correspon als professionals de la plítica que cobren un bon sou i gosen de moltes altres prebendes.Per què molesta tant la denúncia pública d´allò que no funciona? Als veÏns que denunciem no ens manipula ningú i molt menys, l´ultradreta; senzillament estem tips de malviure. Tampoc estem linxant ningú, però estaràs d´acord en que els drets dels uns passen per respectar els dels altres.

    ResponderEliminar
  11. Me alegro de su posicionamiento frontal contra la prostitución. Comparto su opinión de que existen intereses irreconciliables y colectivos que han de ser perseguidos incansablemente.

    Tenemos ejemplos históricos de persecuciones contra grupos como los homosexuales, los negros, los judíos, etc que han sido rechazados por personas como ud que se jactaban de tener altos "referentes morales".

    En estas sociedades modernas que tanto se han pervertido, son ahora quienes discriminan a los diferentes quienes son mal vistos y rechazados.

    Como uno de esos pervertidos sin referencias morales yo de quien soy partidario de perseguir es al racista, al intolerante, a quien no respeta al prójimo. En mi sociedad "insana" a quienes deberían excluir es a los sujetos como usted.

    ResponderEliminar