miércoles, 7 de octubre de 2009

El catedrático

Hay que ver cómo está el patio...

Ayer, todo un catedrático de derecho constitucional se dignaba a ilustrarnos con su opinión en El Periódico de Catalunya sobre la degradación (en ese diario prefieren llamarle “el deterioro”) de Ciutat Vella.

Pero, curiosamente, no hablaba de derechos y deberes fundamentales –aunque bien podría hacerlo, porque entre ellos están por ejemplo la dignidad y la seguridad- ni mencionaba para nada la Constitución. Por eso, dado que su particular visión sobre el asunto no guardaba una relación explícita con la materia de la que es catedrático, se supone que no estaba sentando cátedra y que, en este caso, su opinión era la de un ciudadano más. Si es así, tal vez hubiera podido omitir su profesión -porque en este caso no venía a cuento y porque hubiera sido una muestra de humildad- y tal vez hubiera bastado con enviar una simple carta al director, como hace todo el mundo.

Pero resulta que este ciudadano, además de ser catedrático, también es el papá de la regidora de Ciutat Vella, Itziar González (PSC). Y claro, ¿cómo no iba a publicarle El Periódico cualquier cosita que se le ocurra, aunque sólo sea para que pueda hacer alarde de su cultura literaria?.

Porque está claro que el señor González ha leído muchas novelas y no sé si tanta ficción no le habrá hecho perder el sentido de la realidad, como a Don Quijote.

En su mente intoxicada de literatura parece que la realidad se ha dado la vuelta. Según él –y resumiendo- serían los conservadores, que no han gobernado en la ciudad en los últimos 30 años, los culpables de la situación del barrio debido a su doble moral, su corrupción y su afán por enriquecerse pese a quien pese. Pero quien aparece como culpable ante los ojos de los vecinos es el alcalde porque la gente, manipulada por la prensa, no acierta a ver la realidad.

Le aseguro, señor González, que no sé por dónde empezar a rebatirle.

Creo que ya he hablado aquí de lo cansado que estoy de aquellos que aplican constantemente el manoseado patrón izquierda-derecha para tratar de explicar todas las cosas de este mundo. Ya he mencionado alguna vez cuan burdo resulta tratar de utilizar ése esquema para buscar adhesiones inquebrantables, como si el amenazarme con el coco de la derecha me fuera a quitar el sueño. Me considero un adulto y sé que ni la hipocresía, ni la corrupción, ni la codicia, ni siquiera la estupidez, son patrimonio de la derecha o de la izquierda (y hasta podría ponerle algún ejemplo cercano…).

Por otra parte, como adulto, también sé que negar la realidad, por muy insistentemente que se haga, no la hace desaparecer. La realidad, en el Raval lo sabemos bien, es la mar de tozuda.

¿Qué más puedo decirle? Sólo cabe esperar, por el bien del Raval y de Ciutat Vella, y también por nuestra regidora, que este problema suyo con la realidad no sea hereditario.

Por cierto... ¿se ha dado cuenta de la coincidencia?. Los dos hemos hecho el mismo chiste a propósito de la Boquería (ver último párrafo). Ahora me arrepiento de no haber reclamado derechos de autor…

6 comentarios:

  1. Hem fet una petita reunió de veïns per llegir aquest article i la veritat és que hem rigut molt. Segueix així, Barcelonio, tan clar i amb tant sentit de l'humor i l'ironia.
    Com que sempre estic d'acord amb el que escrius, quan ho llegeixo em sento menys sola.

    ResponderEliminar
  2. Em considero el que tradicionalment s'ha conegut com "d'esquerres" i segueixo definint-me com a progressista mentre lluito perquè les meves conviccions de sempre superin (convenientment filtrades) la prova del Raval. Però l'ús del tòpic del monstre de la dreta i el capitalisme con a culpable de tots els mals terrestres i qui sap si extraterrestres m'irrita profundament. Més quan està emprat de manera tan grollera i es fan trampes tan òbvies. S'ha de tenir molta desvergonya per afirmar que els conservadors tenen la culpa de les putes, els lateros, el botellon, les pixades, l'especulació i el mobbing immobiliari de Ciutat Vella. Qui hauria d'encarregar-se d'evitar i corregir tal quantitat de fenòmens funestos? el govern. Si segueixen existint, a causa de la negligència o connivència de qui ho fan? del govern municipal. I al govern municipal hi ha instal·lat un partit dit socialista des de fa tres dècades.

    ResponderEliminar
  3. Els teus escrits són genials, últimament qualsevol cosa relacionada amb el raval em posa de mal humor excepte els teus escrits que em fan riure molt!
    La setmana passada vaig anar al Ple Municipal i tots els partits que estan al govern van parlar del nostre barri com un lloc fantàstic per viure.
    M’alegra saber que no estic sola i que tot i que no hem parlat mai ni ens coneixem de res la nostra visió del Raval es la mateixa.
    Quan sento els discursos dels qui ens governen em pregunto si m’estic tornant paranoica!

    Gràcies

    ResponderEliminar
  4. Et fots perquè tens veïnes putes i ionquis i mai podràs evitar-ho. posa-hi bona cara i no et creguis millor que ningú. Ho dic perquè el teu bloc te pinta de frustració feta pagineta i, francament, no em crec que siguis millor que la resta de veïns. Si s'hi esforcessin com tu aconseguirien fer-te fora. Fins i tot en això et superen.

    ResponderEliminar
  5. Dues coses, anónimo pijo-progre:
    1. Em sembla que tu et creus superior a l'autor del blog, amb la qual cosa comets el mateix pecat que li critiques (molt propi dels hipòcrites pijo-progres)
    2. Ja s'hi estan esforçant bastant. La droga, la prostitució i la delinqüència ja són els amos del carrer. Això a la majoria de la gent honrada, li suposa una molèstia. A tu potser et mola el crim organitzat. Potser quan obrin un meublé a la teva escala, comences a entendre què vol dir conviure amb xarxes criminals.

    ResponderEliminar
  6. Després de les darreres detencions i empresonament del Heliodoro Lozano (tècnic d´alçada al districte durant molts anys) i el Quílez (enginyer supervisor de llicències al districte durant molts anys), a més d´imputat al cas Saratoga, i ara també empresonat per la relació demostrada amb l´Heliodoro, em pregunto si el senyor Gonzalez no estava fent alusió a aquests fets en el seu article. Encara que, aquests personatges no han estat mai vinculats a la dreta, sinó al PSC i alhora als grups mafiosos que han aconseguit guanyar terreny gràcies al seus "favors"

    ResponderEliminar